Modellbeteckning Yanmar motorer

Uppbyggnad av Yanmars motor-/modellnummer

De flesta motorers modellbeteckningar sitter på en identifikationsplåt på framsidan eller främre delen av motorn. Vissa äldre motorer har identifikationsplåten på en adapterplatta mellan motorn och växellådan.

Här är några exempel på motor modell nummer och deras betydelser: YSE8; Y = horisontell cylinder, (liggande cylinder), SE = motormodell eller typ av motorblock, 8 = 8 hästkrafter.
YSE: E = Early
YSB: B = Between
YSM: M = Modern
Om en motormodell inte har Y som inledande modellkod har motorn en eller flera vertikala cylindrar (stående cylinder). De nummer som modellkoden inleds med 1,2,3,4 osv. anger antalet cylindrar.
Exempel: 2GM är en 2-cylindrig motor med ett block av GM-typ. En 3GM är en 3 cylindrig motor GM-blocket.

En 2GM20 är en 2GM som har en större borrning och därför lämnar mer effekt än sin föregångare. 1GM, 3GM och 3HM uppgraderades också till resp. 1GM10, 2GM20 och 3HM35. Observera dock att ändelsen/sifferbeteckningen inte talar om motorns effekt utan är enbart en beteckning. Alla dessa motorer är antingen ”sjövatten”- eller ”söt/färskvatten”- kylda. En söt/färskvattenkyld motor har ett slutet frostskyddat kylsystem. Motorer med en effekt under 34hk som är sötvattenkylda har bokstaven ”F” i modellbeteckningen. Bokstaven ”C” i modellkoden anger att motorn har ett S-drev.

En 2GM20FC är således en 2 cylindrig motor med söt/färskvattenkylning utrustad med segelbåtsdrev. Har motor backslag och inte någon söt/färskvattenkylning heter den 2GM20.

4LH och 4LHA serien är båda 4-cylindriga motorer med samma basblock huvudsakligen ihopsatta i Japan. 4LHA (A=Amerikansk, USA) är slutmonterad i USA med amerikanska komponenter, samma gäller även 6LY- och 6LYA-motorer. ”E” som suffix i modellnumret står för att det är en Exportmotor. -TE, är en Turboladdad, exportmotor, -ETE är Extra turboladdade, -HTE är Högt turboladdade, -DTE är ”Deluxe”-turboladdade, -UTE är Ultra turboladdade, -STE är Super turboladdade, etc. När koden innehåller ett Z, t ex 4LHA-STZE, betyder ”Z” att modellen är försedd med ett Mercruiser Bravodrev eller nuförtiden Yanmars egna drev ZT350 / ZT370 (”Z”-enheten)