Byte segelbåtsdrevs bälg – Yanmar SD50

Delar med oss av en konversation vi och Yanmar hade med en kund nyligen ang. byte av bälgen på ett segelbåtsdrev (SD50)

Fråga: Har en Diva 38 från 2005. Den är utrustad med ett SD 50 drev som. Funderar på att byta gummibälg. Önskar pris och leveranstid på dom delar som behövs för detta. Om möjligt även en service manual /sprängskiss som visar hur allt sitter monterat. Även om ni har några andra trix som är bra att känna till?

Svar: Verkstadshandböcker lämnas ej ut till privatpersoner, dom är endast tillgängliga för Yanmar auktoriserade verkstäder.
Sprängskisser hittar du i vår webshop
Befintlig webshop: http://lidingomarin.bai.nu/

Ny webshop under uppbyggnad: butik.lidingomarin.se (tyvärr ligger inte segelbåtsdreven uppe just nu)

Fråga: Har nu plockat ut drevet ur båten samt delat på själva drevet från ”växellådan”.
När jag separerat dessa två delar från varandra, låg det en runt gummi cylinder (homogen, svart) lös ovan på drevets ändplan,  ca 8 mm diameter och 10mm lång.

Kan inte se varifrån den kommer. Hittar heller inget om denna del i service manualen. Är det något som hör hemma i detta drev ? eller är det något som trillat ner av misstag

Svar: Det är förmodligen det som benämns som ”plug” markerad som #16 i bifogad länk, den kan ju ha åkt med upp när du delade drevet och lagt sig på kant
Länk till sprängskiss på pluggen

Fråga:
Blev fundersam angående gummipluggen vi tidigare avhandlat.
Med denna placering hamnar båda hålen för oljecirkulation från den över delen (växellådan, se gula markeringar i bifogad bild) på samma sida om gummipluggen.

Det borde innebära att det inte blir någon oljecirkulation ner till drevet ?

Jag skulle vilja placera pluggen enligt grön markering i bifogad bild. Man får då pluggen mellan oljecirkulationshålen från växellådan.

Tacksam för kommentar

Svar: Bilderna har vi inte tagit del av tidigare, har du möjlighet att skicka dom igen? Så ser vi bättre vad du menar. Så länge bifogar vi bilder på hur oljan cirkulerar i drevet, hoppas du blir lite klokare.

SD 50 – Klicka på bilden för att få upp den i större storlek
Yanmar SD50 – Klicka på bilden för att få upp den i större storlek

Vi har inte varit med om att pluggen ”lossnat” så vi kan inte med säkerhet säga att den ska sitta i röd markeringen, dock så borde den sannolikt sitta där då Yanmar ritat ut den just där i sprängskisserna. Om vi särar på ett drev ska vi se till att kolla upp detta.

#6 i skissen nedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *